Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 10:26 - Евгеника - що е то и има ли почва у нас
Автор: narrep Категория: Други   
Прочетен: 2025 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.04.2011 10:57


Евгениката е теория за подобряване на човешката раса с различни методи.
Основният метод е селекцията. В наши дни може да прибавим и генното инженерство. Успехът на селекцията при домашните животни, създаването на нови подобрени породи(раси) животни кара евгениците да са оптимисти за прилагането й при човека.
Селексията не крие рискове като генното инженерство.
Един от първите привърженици на евгениката е Томазо Кампанела, последовател на Томас Мор.
Евгениката може да подобри човека що се отнася до наследствените качества, но да незабравяме че човекът като личност е продукт на културата. До голяма степен обществото се определа от културата, а не от наследствените белези.
Разбира се евгениците като Кампанела предвиждат мерки и да културата, което е описано например в "Града на Слънцето" от Кампанела.

Евгениката има и тъмна страна. Някои евгеници предвиждат изтребление на "непълноценните". В комбинация с расизма става страшно - цели раси са обявени за нисши се осъждат на изтребление.

За пръв път евгениката е приложена в практиката от нацисткия режим в Германия през трийсетте години на XX век. Избрани жени са чифтосвани с образцови офицери от SS в специални домове, поддържани от държавата. Децата били отглеждани в специални учреждения. Наричали ги "Деца на Слънцето"(вероятно в чест на Кампанела).

Фондация Рокфелер щедро финансира евгениката. В това число и нацистите...

Развитието на генното инженерство вече позволява не само да се променят наличните организми, но да се синтезират нови организми.
Това в далечен план дава възможност за създаване на разумни същества нямащи нищо общо с човека. Това е формално е извън евгениката, която се занимава само с човека, но определено засяга хората, така че и тази възможност трябва да се включи в евгениката. Може да се появи заместваща разумна раса.

Въобще бъдещето на настоящето човечество не е толкова розово. Гибелните недостъци на човешката култура и общество налагат нуждата от подобряването им. Някои обаче отдават недостаците и на несъвършенството на човека, а това би означавало налагане на подобрение на човешката раса.

Дори самото християнство приема нуждата от изкуствен отбор на човешката раса. Страшния съд е точно това: отбор на добрите и изгарянето на лошите в огнената геена.
Откр. 21:27
и няма да влезе в него нищо нечисто, нито който върши гнусни работи и лъжа, а само ония, които са записани в книгата на живота при Агнеца.
Откр. 22:14-15
Блажени са, които изпълняват заповедите Му, за да имат право да ядат от дървото на живота и да влязат в града през портите.
 А отвън са псетата, магьосниците, блудниците, убийците, идолослужителите и всеки, който обича и върши лъжа.
Откр. 21:8 А на страхливи и неверни, на мръсници и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт.

Ако дори такива човеколюбци като християните приемат нуждата от "прочистване" на човечеството, то какво остава за останалите...
Може да причислим дори християните към евгениците.

Евгениката има много разновидности и измерения, но едно е главното - промяна на човека.




Тагове:   раса,   евгeника,   раси,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: narrep
Категория: Други
Прочетен: 197397
Постинги: 96
Коментари: 0
Гласове: 72
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930